Speiderhuset i våre hjerter
Husets beliggenhet er flott, med nær tilknytting til friområdet på Langkilåsen. Noe negativt har i alle år vært den store biltrafikken rett forbi utgangsdøra, men det fikk vi gjort noe med i 2021/22, i samarbeid med kommunen. Nå har veien blitt trygg, og vi har fått en fin P-plass ved garasjen.
Speidergruppa var aktivt med i prosessen som førte til at Langkilåsen ble friområde og ikke utbygget med flere hus og barnehage, slik utbyggerne var interessert i på midten av -90 tallet. Dette kan vi nå nyte godt av i dag.

Langkilåsen har blitt en frisk lunge, i ett stadig tettere Hyggen sentrum.

Huset har et historisk sus over seg og feiret sitt 100 års jubileum 21.november 1998.
Det er med ærbødighet vi nå lar dette flotte lokalet leve videre som speidernes hus i Hyggen.

Møtelokaler
I alle år ble speiderarbeidet i Hyggen drevet rundt om i de mange hjem og i klasserom på Hyggen skole. Vi brukte også det gamle ”Betania lokalet” en periode. I 1982 fikk Bjørn J. Andersen ideen om å kjøpe og pusse opp det gamle arbeiderforsamlingslokalet ”Pøsen” og 1984 ble den gamle ”Pøsen” kjøpt for kun kr. 21.000,-

I 1989 ble det mye etterlengtede ”Speiderhuset” ferdigstilt, etter 5 år med omfattende oppussing og tildels restaurering. En over 20 år gammel drøm var gått i oppfyllelse. ”Speiderhuset ble opprinnelig bygget av ”Karl snekker”(oldefar av Arne Karlsen) i 1898. Det skal visstnok ha kostet kr.12.000,- å bygge – inkludert benker! Det ble gjennom årenes løp påbygget et par ganger. Huset gikk i de første årene under navnet ”Samhold” men ble fra midten av -30 tallet bedre kjent som ”Pøsen”.

Huset har alltid vært en del av Hyggenfolkets sjel og historie. Foruten å være forsamlings- og festlokale for arbeiderforeningen og andre foreninger i Hyggen, rommet huset både bibliotek, ungdomsklubb og bygdekino i perioder.

Bare ett arbeiderlokale var bygget før (i Arendal) men ettersom dette brant ned, regnes nå den gamle ”Pøsen” bygningen som det eldste arbeiderforsamlingslokalet i Norge.

En rekke berømte personligheter har vært på besøk i dette huset, bl.a. har ”landsfaderen” Einar Gerhardsen vært på besøk hele tre ganger.” (kilde: Arne Karlsen, Hyggen Arbeiderforening)

Restaurering av «Pøsen» frem til det ferdige Speiderhuset
Hovedoppgaven i en femårsperiode på åttitallet, var å restaurere Speiderhuset. Enormt mange dugnadstimer og ekstratiltak ble satt i gang for å gjennomføre drømmen om et eget hus. Vi kan spesielt takke Fredrik Rydgren, Odd Hugo og Irene Knutsen, Anne-Grethe Karlsen og Per Ovenstad for realiseringen av Speiderhuset slik det fremstår i dag. For denne innsatsen fikk de fem foreldrene overrakt: ”Speiderforbundets hederstegn for ikke-speidere”.

Da huset stod ferdig ble det opprettet et husstyre, som tar for seg alt det praktiske ved huset.

I alle år har vi jobbet med å få innlagt vann og kloakk. Da Løkkafeltet omsider var en realitet, kom løsningen nærmere, men samarbeidsproblemer gjorde at vi istedenfor valgte å grave 110 meter i motsatt retning og inn i Pjokkabyveien.

Vann, kloakk og kjøkken!!!
Høsten 2002 og våren 2003 gravde vi vann og kloakk og satte i gang med tilbygget høsten 2003. Våren 2004 ble vann tilkoblet og vi kunne ”gå på wc” på Speiderhuset for første gang. Utover sommeren tok det nye kjøkkenet og garderoben form og tilbygget ble innviet ved at vi arrangerte kretstinget 21. oktober 2004! –En 15 års drøm var blitt en realitet, takket være iherdig dugnads innsats fra husstyret samt mange flinke foreldre, og det er naturlig å nevne spesielt Geir Haugen og Dag Saxebøl som har nedlagte hundrevis av arbeidstimer i dette prosjektet. Vi hadde aldri klart dette uten deres snekkerferdigheter. For denne jobben mottok de begge” Speiderforbundets hederstegn for ikke-speidere” ved jubileumsfesten i 2004. Vi er også svært takknemlige for god økonomisk støtte fra krets/kommune og enkelte lag og bedrifter.